Emekliler için ilk olarak hayata geçirilecek destek paketine yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldı. Takvim’den Çığıl Ön Yener’in haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili bakanlıklar, özel ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği içinde hayata geçireceği pek çok destek bu pakette yer alacak. Paket ile özellikle gelir düzeyi düşük emeklilerin desteklenmesi hedeflenirken, tüm emeklileri kapsayıcı adımlar da atılacak.
Emeklilere yaşanılan bölgenin ihtiyaçlarına göre destek verilecek. Örneğin; büyük şehirlerde yaşayanlara kira, diğer illerdekilere doğalgaz, kömür, elektrik ve su gibi destekler söz konusu olabilecek.
Ayrıca başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik adımlar da atılacak. Bu desteklerde hane halkı gelirine bakılacak. En düşük emekli aylığını alan ve bundan başka bir geliri olmayan emekliler tespit edilerek desteklenecek. Ayrıca tüm emeklileri kapsayan kampanyalar da hayata geçirilecek.
HARCAMALAR EMEKLİ KART’TAN
Emeklilere yönelik desteklerden biri alışveriş desteği olacak. Burada özellikle en düşük aylığı alan emeklilere alışveriş kartı verilmesi planlanıyor. Her ay para yüklenen bu kart ile anlaşmalı marketlerden alışveriş yapılabilecek. Ayrıca zincir marketlerde, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri’nde, giyim mağazalarında, PTT AVM’de, PTT Kargo’da emeklilere özel indirimler de gündemde.
FATURALARA İNDİRİM
Emeklilere yönelik bir destek de enerji alanında planlanıyor. Bu kapsamda başta düşük gelirliler olmak üzere emeklilerin doğalgaz ve elektrik faturalarında indirim yapılması üzerinde çalışılıyor.
KİRA YARDIMI MASADA
Çalışmalarda emeklilere kira yardımı verilmesinin de masaya yatırıldığı öğrenildi. 10 bin lira aylığı olan ve başka bir geliri bulunmayan emeklilerden kirada oturanlara destek verilmesi gündeme gelirken, bu destek özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için düşünülüyor.
YEREL DESTEK DE VAR
Emeklilere yerel yönetimlerle iş birliği yapılarak yeni destekler sağlanması da söz konusu olacak. Su faturalarında indirim, ulaşım destekleri, belediyelerin tesislerinde emeklilere özel imkanlar sağlanması üzerinde duruluyor.
İNDİRİMLİ İLETİŞİM İMKANI
Emeklilerin telefon ve internet hizmetlerinden daha avantajlı yararlanması için de çalışma yapılıyor. Bu kapsamda GSM operatörleriyle yapılacak protokollerle emekliler için özel indirimli tarifelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.
İNDİRİMLİ SEYAHAT
Emeklilerin şehirler arası seyahatlerinde de özel indirimler gündemde. Bu kapsamda uçak, otobüs ve tren firmalarıyla iş birliği yapılarak emeklilerin seyahatlerini kolaylaştıracak adımlar atılması söz konusu olabilecek.
SOSYALLEŞME FIRSATI
Emeklilerin sinema ve tiyatrolarda yapılacak indirim ve kampanyalarla kültür ve sanat etkinliklerini yakından takip edebilmesi sağlanacak.
TATİL DESTEĞİ
Tatil yapma imkanı bulamayan emeklilere bu alanda da kolaylıklar sağlanacak. Kamu sosyal tesislerinin emeklilere açılması, turizm şirketleriyle yapılacak iş birliğiyle emeklilere özel indirimler sağlanması, Belediyeler Birliği’yle protokol yapılarak emeklilerin kültür turlarıyla Türkiye’yi şehir şehir dolaşmalarının temellerinin atılması düşünülüyor.
GELİRLER ARTACAK
Emeklilere yönelik bir adım da gelirlerin artırılmasına yönelik olacak. Bu adım Temmuz ayında atılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ilk 6 aylık enflasyon oranında zam, memur emeklilerine yüzde 10 artış ve enflasyon farkı yansıtılırken, ek iyileştirmeler de masaya yatırılacak.
Bu kapsamda ilk formül refah payı olacak. Hem geçen yılın Ocak ve Temmuz aylarında hem bu yılın Ocak ayında emeklilerin zam oranları refah payı ile yükseltilmişti.
Bu düzenlemeler de dikkate alınarak Temmuz’da refah payı masaya yatırılacak. Temmuz’da SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle memur emeklilerinin zam oranı farklı olacak. Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları anketindeki tahminlere göre ilk 6 aylık enflasyon yüzde 25.48 bekleniyor.
Bu tahmin gerçekleşirse SSK ve Bağ-Kur’lular yüzde 25.48, memur emeklileri yüzde 20.02 zam alacak. Refah payıyla birlikte bu artışın eşitlenebileceği üzerinde duruluyor. Bu kapsamda memur emeklilerinin artışı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin seviyesine çıkarılabileceği gibi, tüm emeklilere refah payı eklenerek zam oranlarının yükseltilmesi mümkün.
İkinci formül ise taban aylığa ilişkin. Emeklilerde taban aylık hem geçen yıl hem bu yıl yükseltildi. Ocak ayından itibaren en düşük emekli aylığı ödemesi ek ödeme dahil 10 bin lira oldu.
Kök aylığı bu tutarın altında kalan emeklilerin ödemesi bu tutara tamamlanarak yapılıyor. Emeklilere yönelik çalışmalarda taban aylık ödemesinin artırılması da ele alınacak.
Burada 6 aylık enflasyon yansıtılırsa TÜFE tahminlerine göre en düşük ödeme 12 bin 548 lirayı bulabilecek. Yıl sonu enflasyon hedefi yansıtılırsa bu durumda taban aylık 13 bin 600 liraya ulaşacak.
Emeklilere yönelik çalışmalarda masaya yatırılacak formüllerden biri de taban aylıktan az alanların kök aylıklarına ilişkin olacak. Bu emeklilere seyyanen bir artış yapılması gündemde. Burada kök aylıkların taban aylığa eşitlenmesi de söz konusu olabilecek.